Jom meriahkan Persidangan PEDI Madani 2023 yang akan dianjurkan pada 29 November 2023 ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.
Persidangan PEDi Madani 2023 anjuran Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) ini akan dirasmikan Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim.
Terdapat pelbagai aktiviti menarik sepanjang hari termasuk sesi masterclass dan persidangan, reruai pameran daripada usahawan-usahawan PEDi serta Bazaar Rahmah yang menjual barangan asas dengan harga patut.
Jangan lupa untuk hadir ke Persidangan PEDi Madani 2023. Masuk adalah percuma.
Daftar sekarang di pautan berikut: https://www.mcmc.gov.my/pedi-conference/index.html
Sukacita dimaklumkan inisiatif Klik Dengan Bijak (Click Wisely) telah terpilih untuk fasa undian bagi merebut hadiah WSIS 2023 yang akan berlangsung pada 13-17 Mac 2023 di Geneva, Switzerland. Inisiatif Klik Dengan Bijak yang mewakili Malaysia ini telah terpilih bersama projek-projek ICT dari seluruh dunia.
Untuk menyokong penyertaan inisiatif Klik Dengan Bijak dalam anugerah ini, anda boleh mengundi dengan langkah-langkah berikut:
2. Daftar dan login dengan menggunakan Username dan Password. Satu email pengesahan pendaftaran akan dihantar ke email dan anda perlu mengesahkan email tersebut terlebih dahulu.
3. Sila klik setiap kategori dan cari projek untuk kategori 17 di bawah “Ethical dimensions of the Information Society” untuk mengundi insiatif Klik Dengan Bijak di bawah tajuk Klik Dengan Bijak (Click Wisely).
4. Anda boleh mengundi kesemua 18 kategori yang dipertandingkan.

      

Pusat Internet merupakan satu program di mana pihak Malaysian Communications and Multimedia Commission(MCMC) ataupun dahulunya dikenali sebagai Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia(SKMM) bekerjasama dengan pihak Telekom Malaysia(TM) dan MSD Digital Intelligence Sdn. Bhd. menyediakan capaian internet jalur lebar serta kemudahan IT seperti program latihan ICT dan pembangunan modal insan, penggunaan PC, capaian internet jalur lebar berkecapaian tinggi, cetakan, pembayaran bil dan pelbagai lagi di seluruh Negara bertujuan bagi merapatkan jurang digital antara komuniti setempat khususnya antara penduduk bandar dan penduduk luar bandar.

Selain itu, kewujudan PI juga turut berfungsi sebagai rangkaian utama serta pusat perkhidmatan ICT kepada setiap lapisan komuniti melalui rangkaian internet sedia ada seperti aplikasi kerajaan secara atas talian, rangkaian sekolah-sekolah (SchoolNet), klinik, perpustakaan dan sebagainya ke arah mewujudkan suatu Rangkaian Komuniti Berpengetahuan (Knowledge Community Centre). Hasrat ini sejajar dengan wawasan negara untuk mewujudkan masyarakat Malaysia yang berpengetahuan dan mahir ICT menjelang tahun 2020. Sejajar dengan kepesatan kecanggihan dan perkhidmatan teknologi, kementerian berhasrat menjadikan Pi sebagai pusat untuk pelbagai perkhidmatan seperti berikut :

1. E-Perkhidmatan Kerajaan (e-Government)
2. E-Pembelajaran (e-Learning)
3. Pengumpulan dan Pertukaran Maklumat
4. Pusat Komunikasi
5. Pusat Pembangunan Aplikasi berdasarkan Perkongsian Perisian
6. Pusat Peperiksaan dan Persijilan
 
7. Perkhidmatan Fotostat Dokumen 

 

Penutupan sementara PEDi Kg Masjid sempena Hari Pekerja & Hari Raya Aidilfitri.
 
Salam Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
 
 
TUTUP OPERASI